Alette den Exter – kommazifter en d/t-freak

Noem mij gerust een spellingbaas of spatiebeul. Als schrijftrainer en taalexpert ben ik altijd erg met tekst bezig en lees ik niet snel over een spelfout heen. Ieder z’n ding, zeg maar. Ik help je graag, zodat jij je kunt bezighouden met jouw talent.

Tijdens mijn studie aan Universiteit Utrecht deed ik veel onderzoek naar tekstkenmerken. Welk effect heeft taal op de lezer? Sinds 2008 geef ik schrijftrainingen aan professionals die hun teksten doeltreffend willen maken. Spelling is daar een belangrijke laatste stap in.

Het idee voor menukaart-check ontstond toen ik voor een weekendje weg mijn menuwensen moest doorgeven aan het hotel. Ik ontving de menukaart en zag vooral de 24 (!) spelfouten. Natuurlijk kregen ze van mij de correcties terug met een knipoog. De hotelier was er erg blij mee: “Ik had geen idee dat het zo erg was.”

Tja, erg? Is een foutloze menukaart van levensbelang? Nee, het gaat natuurlijk om de klantbeleving en de smaak, maar foutjes staan wel slordig. Alsof je de kaart op het laatste moment hebt afgeraffeld. De klant kan zich afvragen of het toilet dan wel goed geschrobd is…

Alette den Exter tekstadvies en –training
Telefoon: +31 6 46 87 33 46
E-mail: info@alettedenexter.nl

Kvk-nummer: 55338054
Bankrekening: NL59 INGB 0007775448
btw-nr. NL001713797B64